--------------------

Hu hu ha, nasza zima zła - Czerniawa - styczeń 2026

41 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
Basia A.
Obrazek użytkownika Basia A.
Ostatnio: 48 minut 48 sekund temu

Nastepnego dnia było święto, więc trochę się głowiliśmy co zrobić. Bo choć atrakcje powinny być otwarte, tak jako że to był ostatni dzień dłuugiej przerwy świątecznej, można było spodziewać się tłumów.

Dlatego też zdecydowaliśmy się ruszyć do Czech, a dokładnie do Jablonca. Tego jablonca od kryształów.

W drodze obserwujemy prawdziwy atak zimy, bo w pewnych miejscach było nawet -15 stopni, a poprzednie dni to były raczej łagodniejsze temperatury, -5, może -7?

Parkujemy pod muzeum biżuterii w Jabłońcu - samo muzeum nie ma parkingu, ale niedaleko jest płatny  i to internetowo. I bardzo dobrze, bo oczywiście, że (ZNOWU) nie wzięłam portfela z koronami z domu.  Dlatego stawanie w innych miejscach, gdzie trzeba byłoby zapłacić gotówką było problematyczne.

W muzeum jest kilka wystaw - stałych i czasowych. Nam najbardziej podobała się ta z bombkami choinkowymi, ale to za moment.

W tych geometrycznych brylach pięknie odbijało się to zimowe słońce

Teraz najfajniejsza część:

Wiele z tych bombek chętnie bym przygarnęła na własną choinkę, która była ubrana w wiele różnych starych bombek

Nel
Obrazek użytkownika Nel
Ostatnio: 1 dzień 28 minut temu
admin

Przepiękne te bombki świąteczne, jakie ciekawe wzory i zdobienia. Też bym chętnie kilka widziała na swojej choince

A te bombki po pawej stronie skojarzyły mi się z taką zabawką z dzieciństwa , bąkiem , którego się nakręcało i sie kręcił. Kojarzycie ? Teraz już chyba nie ma takiej zabawki, wyszła z mody

No trip no life

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Ostatnio: 9 godzin 20 minut temu

Nel :

Przepiękne te bombki świąteczne, jakie ciekawe wzory i zdobienia. Też bym chętnie kilka widziała na swojej choince

A te bombki po pawej stronie skojarzyły mi się z taką zabawką z dzieciństwa , bąkiem , którego się nakręcało i sie kręcił. Kojarzycie ? Teraz już chyba nie ma takiej zabawki, wyszła z mody

Nel bąka oczywiście kojarzę, wydaje mi się, że widziałam dzisiaj na "wrocławskiej wyprzedaży garażowej" – 1 tegoroczna, jest blisko nas. A bombki były "bombowe"

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

Basia A.

Oczywiście, że wiem co to bączek, ale sama chyba nie miałam, na pewno jednak u sąsiadów był, bo pamiętam jak się nim tam bawiłam Biggrin

Olgądamy kolejne wystawy:

Wchdząc a ostatnie piętro wystawy zorientowaliśmy się, że audioguide działa również po polsku (trzeba było zeskanować kod qr - w pierwszej sali działał tylko po czesku), więc tutaj słuchamy uważniej. A dzięki temu że na piętrze jesteśmy sami, to gdy przewodnik nam opowiada o konkretnej rzeczy, to pani pracująca pokazuje konkretną rzecz.

Wystawa biżuterii była ciekawa, ale ta wystawa szkieł piętro wyżej była znacznie dla nas ciekawsze. Czechosłowackie szkło było ciekawe i dalej jest dość wysoko cenione. 

Po wyjściu z muzeum poszliśmy się przejść po Jabloncu

Informacja turtystyczna to miejsce, gdzie ZAWSZE się znajdzie jakieś magnesy - nie tylko za granicą, ale i w Polsce (ostatnio sprawdzałam w Świdnicy, tylko informacja turystyczna miała :D)

Tu jeszcze budynek muzeum, bo po krótkim spacerze jedziemy do Liberca.

Co ciekawe, a co wiem z relacji Papuasa - z Jablonca kursuje linia tramwajowa prosto do Liberca, a to są dwa oddzielne miasta, choć zabudową z pewnej strony muszą się stykać. Choć my jechaliśmy z jednego do drugiego drogą szybkiego ruchu, czy tam obwodnicą

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Ostatnio: 9 godzin 20 minut temu

Czeskie szkło to stare i to współczesne bardzo mi się podobało. Niektóre nawet więcej niż bardzo. No zobaczcie sami czy nie piękne?

W muzeum był sklepik wybór był niewielki a najciekawsze szkło  koszmarnie drogie, bombki też drogie i w porównaniu z tymi w muzeum mało ciekawe. Mam tylko zdjęcie biżuterii.

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

Nel
Obrazek użytkownika Nel
admin

a jakie choineczki piękne

No trip no life

Basia A.

Z Jablonca jedziemy do Liberca  w kilku celach. PO pierwsze, bo możemy i mamy czas. Po drugie, abym kupiła kubek w Starbucsie do kolekcji, bo okazało się, że jest, po trzecie, korzystając z okazji, zajrzymy do małego lumpeksu, czy charity shopu, gdzie poprzednim razem tata kupił sobie kubek, no i magnesy bo  nie mieliśmy jeszcze. A będąc w Czechach kupimy sobie jeszcze czeskie piwa (dla mnie cydry - w Czechach jest O WIELE większy wybór  niż w Polsce)

Znowu zdajemy się na informację turystyczną, gdzie jest całkiem spory wybór suvenirów.

Okazało się, że w Starbucsie był tylko kubek z Czech, a nie z samego Liberca, no ale skoro już przyjechaliśmy, to kupiłam taki.

Basia A.

Następnego dnia, znowu piękne słońce, ale temperatury koszmarnie niskie. Ja swoje zabiegi miałam przed śniadaniem i co osoba weszła (lokalni pacjenci) to każdy się chwalił ile było u nich, jak wyjeżdżali. Temperatury oscylowały w okoliach -17 stopni. BRRR.

Po śniadaniu postanawiamy skorzystać z pogody. Dlatego wybieramy się na spacer w stronę czeskiej granicy.

Osobiście przerzuciłam się na spodnie narciarskie i absolutnie nie żałuje, że je kupiłam, bo było zimno, było dużo śniegu i były nieprzemakalne. 

Nel
Obrazek użytkownika Nel
admin

Podziwiam was, że taki mróz was nie wystraszył i poszliście na spacer.  

No trip no life

ssstu-6
Obrazek użytkownika ssstu-6
Ostatnio: 13 minut 29 sekund temu

...superowsko klimatyczne zdjęcie z "kapiąca wodą" !!!! : )

...no to w drogę... żeby się oburzać i podziwiać
...zdumiewać i wzruszać ramionami...wybrzydzać i zachwycać...Radoslav

Strony

Wyszukaj w trip4cheap