--------------------

Mój Madagaskar, czli wizyta u lemurów. XI 2025 rok

39 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
Żeluś
Obrazek użytkownika Żeluś
Ostatnio: 14 godzin 9 minut temu

Hotelik klimatyczny.Bieda na Madagaskarze faktycznie jak pisze Nel widoczna wszędzie....jednych turystów to szokuje a dla innych to taka "egzotyka".Lemuria Land-nie kojarzę,żeby było coś takiego podczas naszego pobytu na Nosy Be kilka lat temu  Sad lemury oglądalismy w innych róznych miejsach ))

iwusia3
Obrazek użytkownika iwusia3
Ostatnio: 3 dni 20 godzin temu

Następnie jedziemy do destylarni olejku ylang ylang. Ten olejek jest składnikiem słynnych perfum Chanel nr 5. 

Olejek ylang ylang to olejek eteryczny wytwarzany metodą destylacji parą wodną kwiatów z drzewa o nazwie Cananga Odorata. To szybko rosnące drzewo, o żółtych charakterystycznych kwiatach, rośnie w tropikalnych regionach Azji, takich jak Filipiny, Malezja czy Indonezja. Roślina ta, popularnie nazywana ylang ylang, słynie ze swych leczniczych właściwości. Tradycyjnie wykorzystuje się ją do niwelowania dolegliwości żołądkowych, objawów malarii, astmy, dny moczanowej czy reumatyzmu.

Czym charakteryzuje się olejek eteryczny ylang ylang? Jego aromat – podobny do jaśminu, świeży, delikatny, kwiatowo-owocowy - spodoba się przede wszystkim miłośnikom egzotycznych zapachów. Pokochała go również branża perfumeryjna – olejek ylang ylang stanowi składnik wielu popularnych perfum. Olejek ylang ylang w aromaterapii łagodzi objawy depresji, zmniejsza stany lękowe, uspokaja i poprawia nastrój. Dowiedziono również, że skutecznie obniża ciśnienie krwi. Ma też pozytywny wpływ na sprawność seksualną i libido.

Iwona

iwusia3

Następnie udaliśmy się do destylarni olejku ylang ylang. 

Następnie był pierwszy obiad, a ponieważ w hotelu było all to obiady byly darmowe, ale niestety napoje nie. 

Na Madagaskarze podstawą jedzenia jest ryż. Mięso to ryby, owoce morza, mięso zebu i kurczak.

Kurczak jest daniem niedzielnym i dość drogim.

A to zebu, które jest dla Malgaszów bardzo ważne. Nie można się ożenić, jeżeli nie ma się kilku zebu na stanie. 

Taki cmentarz widzielieśmy po drodze. Malgasze bardzo dbają o groby i cmentarze. 

Iwona

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Ostatnio: 16 godzin 35 minut temu

Iwusia, i ja zasiadam do cztania i oglądania. Pionowe zdjęcia są ok.

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

iwusia3

Asia-A :

Iwusia, i ja zasiadam do cztania i oglądania. Pionowe zdjęcia są ok.

Dzięki, ale dla mnie zbyt małe i chude...

Iwona

iwusia3

W drodze z destylarn oglądamy obrazki życia codziennego Malgaszów. 

Iwona

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Ostatnio: 5 godzin 42 minuty temu

Biggrin   ale telefon robi foto w takim formacie

papuas

ssstu-6
Obrazek użytkownika ssstu-6
Ostatnio: 1 tydzień 5 godzin temu

papuas :

Biggrin   ale telefon robi foto w takim formacie

poważnie !???? przeciez uzytkownik wybiera czy zrobic fotkę "zorientowaną" pionowo czy poziomo ?!!!

...no to w drogę... żeby się oburzać i podziwiać
...zdumiewać i wzruszać ramionami...wybrzydzać i zachwycać...Radoslav

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Ostatnio: 5 godzin 42 minuty temu

użytkownik wybiera ....  ale telefon i tak - wie swoje   i nie jest to format papieru do zdjęcia   nie raz to korygowałem przed zamówieniem papierowych foto   Biggrin

papuas

Piea
Obrazek użytkownika Piea
Ostatnio: 5 godzin 30 minut temu

hmmm... nie wiem gdzie widzicie problem? te "wydłużone" nienaturalne zdjęcia robione są w ustawieniach fabrycznych telefonu, ale wystarczy zmienić sobie format na nasz ulubiony (najczęściej 3:2 lub 4:3) lub wiel innych i po problemie:) ; ja od 2 lat cykam wyłacznie telefonem i po przestawieniu ustawień formatu nie mam z tym żadnego problemu ; zgrywam do kompa i wysyłam do wywołania do zaprzyjaźnionego Fotojockera bez żadnego juz ustawiania i przycinania:) 

Piea

Strony

Wyszukaj w trip4cheap