--------------------

GRUZJA od A do Z (12-19 października 2025)

249 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
Żeluś
Obrazek użytkownika Żeluś
Ostatnio: 22 godziny 12 minut temu

Przyjemne miejsce z wodospadem))

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Ostatnio: 4 godziny 31 minut temu

Cieszę się, że wodospad się podobał.

Wracamy w stronę parkingu, po drodze fotka oddająca miejscowy klimat.

W tym samym miejscu mamy jeszcze  na świeżym powietrzu ucztę z pierożków chinkali oraz naukę ich klejenia.

Najpierw pani pokazuje, jak robić i ile zakładek powinno być. Ważne aby fałdki tworzyły szczelną sakiewkę z ogonkiem. Ogonek służy do trzymania pieroga podczas jedzenia.

Każdy może sprawdzić się w przygotowaniu chinkali. Lepili: pilot, szef biura i większość uczestników wycieczki.

Każdy może sprawdzić się w przygotowaniu chinkali. Lepili: pilot, szef biura i większość uczestników wycieczki.

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

Asia-A

Pilot wycieczki chcąc nam uatrakcyjnić wycieczkę robi stopa przy końcówce pasa lotniska w Batumi  gdzie można zobaczyć startujące/lądujące samoloty. Według rozkładu ma niedługo lądować samolot. Chętnych na oglądanie oprócz naszej wycieczki jest sporo. Niestety  mimo, że samolot koło nas nie przeleciał (ten na który czekaliśmy) podobno wylądował (ciekawe jak Biggrin ). Natomiast  mogliśmy zobaczyć start. Niestety wszystko tak szybko się działo, że ciężko było to sfotografować.

Nel
Obrazek użytkownika Nel
Ostatnio: 18 godzin 37 minut temu
admin

jak oni zawieszają i zdejmują to pranie na takiej wysokości ?

No trip no life

Asia-A

Wracamy z wycieczki przejeżdżając koło nowoczesnych hoteli.

Po malej pauzie w hotelu udajemy się autobusem do punktu z którego zaczynamy zwiedzanie Batumi - od Placu Europejskiego. Plac Europejski - miejsce historyczną nazwę otrzymało po fakcie połączenia Batumi ze Zgromadzeniem Regionów Europy. Plac Europejski (Europe Square) to serce starego Batumi, otoczone zabytkowymi kamienicami z przełomu XIX i XX wieku. Centralnym punktem jest pomnik Medei, Monument został odsłonięty w 2007 roku przez prezydenta Micheila Saakaszwilego. Postać Medei trzymająca złote runo ma przypominać, że zachodnia Gruzja (dawna Kolchida) jest częścią europejskiej historii i kultury. To popularne miejsce spotkań i spacerów, często goszczące koncerty.

Dawny budynek Banku Centralnego Gruzji, z wieżą z zegarem astronomicznym przyciągnął moją uwagę.

Asia-A

Wychodzimy z tego klimatycznego miejsca z  pięknymi budynkami i idziemy w stronę bulwaru nadmorskiego przy którym znajduje się wiele nowoczesnych budynków i instalacji artystycznych .

Zza budynków wyłania się z najwyższy budynek w całej Gruzji, o wysoki na 205 metrów, były gmach Uniwersytetu Technologicznego. Według informacji z internetu był to jeden z ambitniejszych projektów prezydenta Michaiła Saakaszwilego. Uniwersytet miał stać się filią jednej z prestiżowych amerykańskich uczelni – pierwszą tego typu placówką na terenie dawnego ZSRR. Jego budowa została sfinansowana przez oba kraje, zakończono ją w 2012 roku i wtedy też oficjalnie otwarto nowy uniwersytet – przynajmniej na papierze. Zdążono jeszcze ogłosić, że powstaną cztery wydziały, ale wkrótce prezydencki Zjednoczony Ruch Narodowy przegrał wybory parlamentarne. Partia Gruzińskie Marzenie słusznie uznała cały projekt za mało perspektywiczny przykład „przerostu formy nad treścią”. W 2015 roku budynek sprzedano za 25 milionów dolarów prywatnemu inwestorowi z przeznaczeniem na hotel.

image

I postać "skrzypka na słupie"

Drewniany Teatr Letni, to jedno z najbardziej charakterystycznych miejsc na Bulwarze. Drewniany budynek jest repliką teatru z 1949 roku, który spłonął w latach 90. W sezonie letnim odbywają się tu spektakle, przyciągając miłośników kultury

Wróżka

Następną przyciągającą oko budowlą jest Wieża alfabetu  . Gruzini bardzo szczycą się swoim unikalnym alfabetem. Do tego stopnia, że przeznaczyli 65 milionów dolarów na wybudowanie swego rodzaju pomnika swojego pisma. 130-metrowa wieża alfabetu to ażurowa konstrukcja opleciona dwiema symbolicznymi wstęgami na których umieszczono 33 znaki gruzińskiego alfabetu symbolizujące  dwie nici kodu DNA. Gruzini powszechnie uważają, że ich alfabet pozwolił im przetrwać setki lat różnorakich okupacji. Z punktu widzenia turysty najważniejszą funkcją tej wieży jest punkt widokowy urządzony na jej szczycie.  Nie sprawdziliśmy tego z braku czasu.

Nel
Obrazek użytkownika Nel
Ostatnio: 18 godzin 37 minut temu
admin

O widzisz jaka ciekawostka dla mnie. Nie wiedziałam,że Gruzini mają własny alfabet. Poczytałąm sobie ,że w alfabecie nie uzywają też małej i dużej litery

No trip no life

Asia-A

Nel :

O widzisz jaka ciekawostka dla mnie. Nie wiedziałam,że Gruzini mają własny alfabet. Poczytałąm sobie ,że w alfabecie nie uzywają też małej i dużej litery

Nel poruszyłaś  temat alfabetu gruzińskiego. Wyróżnia się on od innych unikalnością, historią oraz specyficzną budową. Jest to jeden z niewielu alfabetów, który nie jest bezpośrednio powiązany z rodziną języków indoeuropejskich czy pismem łacińskim i cyrylicą. Współczesny alfabet gruziński składa się z 33 znaków. Jest w pełni fonetyczny – każda litera odpowiada jednemu dźwiękowi, a każdemu dźwiękowi odpowiada jedna litera. Nie rozróżnia małych i wielkich liter. Litery mają zaokrąglone, płynne kształty (tzw. "rycerskie pismo"), co odróżnia je od kanciastych liter w językach europejskich. Kultura gruzińskiego pisma obejmuje trzy odrębne kroje: asomtawruli (najstarszy, V w.), nuszchuri oraz używany obecnie mchedruli, co zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Język gruziński nie należy do grupy indoeuropejskiej, lecz kartwelskiej, co wpływa na całkowitą odrębność liter i ich brzmienia. Kolejność liter w alfabecie gruzińskim jest inna niż w łacince czy cyrylicy i zaczyna się od liter a, b, g, d.

Dla syna w prezencie kupiłyśmy skarpety z alfabetem gruzińskim Biggrin

Asia-A

Wikipedia podaje , że Wrocław jest miastem partnerskim Batumi .- nie spodziewałam się Biggrin

Idziemy dalej deptakiem i z daleka wyłania się „diabelski młyn” oraz Latarnia Morska – jeden z ostatnich świadków dawnej historii miasta. Obecna konstrukcja, wzorowana na latarni w Suchumi, powstała w 1882 roku. Przy dobrej pogodzie z jej okolic podobno można dostrzec wybrzeże Abchazji.

Zaraz dalej ruchomy pomnik przedstawiający dwie postaci – mężczyznę i kobietę. Mają oni swoje imiona – Ali i Nino. Instalacja artystyczna nawiązuje do powieści o tytule „Ali i Nino”, której akcja toczy się w burzliwych latach licznych rewolucji sprzed 100 lat. Tematem powieści jest zakazana miłość muzułmańskiego chłopaka o imieniu Ali i gruzińskiej chrześcijanki o imieniu Nino.  Co kilka minut obie figury z wolna zbliżają się do siebie, a następnie przenikają. Cały cykl trwa kilka minut więc warto zatrzymać się i zobaczyć. Kolega z pracy powiedział, że muszę koniecznie to zobaczyć bo jest super. No faktycznie ciekawe. Ale nasz pilot dziwił się dlaczego wszyscy turyści chcą to zobaczyć, Gruzini się tak bardzo pomnikiem nie zachwycaj Biggrin

Piea
Obrazek użytkownika Piea
Ostatnio: 1 dzień 15 godzin temu

nigdy mnie to Batumi jakos specjalnie nie pociągało.... ale widzę, że jest tam sporo ciekawostek, które warto zobaczyć; 

moze na 1-2 dni warto tam to wszystko zobaczyc, ale na pobyt np wczasowy - nie wybrałabym Batumi Sad ; dla mnie prawdziwa Gruzja jest tam- gdzie pokazywałaś w swojej relacji wcześniej w czasie objazdu po tym kraju, a Batumi to taki trochę jakby a la "gruziński Dubaj" Lol 

Piea

Strony

Wyszukaj w trip4cheap