--------------------

GRUZJA od A do Z (12-19 października 2025)

239 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Ostatnio: 8 godzin 59 minut temu

Obowiązkowe fotki na tle gór. Jak widać było zimno, wiało przydały się kaptury w kurtkach. Ale lepsze i bardziej twarzowe byłyby czapki. Zdecydowanie było to  najzimniejsze miejsce na wycieczce, ale to zimno dodawało uroku i surowości otaczającego krajobrazu.

Przy dobrej pogodzie podobno można dostrzec jeden z najwyższych szczytów Kaukazu - Kazbeg (5047m). . Niestety słońce schowało się za chmurami i widoczność już nie była dobra (było już po osiemnastej) więc Kazbeg nie był widoczny.

Schodzimy na parking. Odwożą nas pod autobus i j jedziemy do hotelu  na kolację i nocleg.

Ten punkt wycieczki naprawdę super. Dlaczego warto tu przyjechać ? – nie tylko dlatego, że jest to wizytówka Gruzji i najczęściej fotografowane miejsce . Moim zdaniem dla tych niesamowitych widoków których nie kupi się za milion dolarów gdzie XIV-wieczna świątynia  kontrastuje z surowymi, ośnieżonymi szczytami Kaukazu. Oczywiście nawet najlepiej zrobione zdęcia nie oddają uroku miejsca.

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

Asia-A

Nasz hotel znajdował  się  na wysokości ponad 2000 metrów, jeszcze tak wysoko nie nocowałam. Całkiem ładny obiekt, pokoje duże. Czekali na nas z kolacją. W czasie kolacji nasz pilot poinformował nas i jednoczenie poprosił abyśmy zaśpiewali gospodarzowi sto lat bo obchodzi urodziny . Starszy pan był zaskoczony ale jednocześnie bardzo wzruszony .

Nel
Obrazek użytkownika Nel
Ostatnio: 1 dzień 7 minut temu
admin

Cudne widoki ! 

Czy w twoim rankingu to najpiękniejsze miejsce na wycieczce ? 

No trip no life

Asia-A

Nel :

Cudne widoki ! 

Czy w twoim rankingu to najpiękniejsze miejsce na wycieczce ? 

Jeśli chodzi o miejsce z widokiem to chyba Monastyr Dżwari z widokiem na zbiegi rzek Mtkvari i Aragvi oraz Mcchetę (widzine na początku wycieczki) jest u mnie na równi widokiem z kościoła św. Trójcy na surowy Kaukaz, te widoki ze względu na ich odmienność ciężko porównać. Ale wysoki Kaukaz jako zbiór widoków jest dla mnie nr 1 tej wycieczki.

Asia-A

Następnego ranka, udaje nam się jeszcze przed wyjazdem wyjść na mały spacerek po najbliższej okolicy i popodziwiać widoczki. Szczyty w porannym słońcu były równie piękne. W okolicy były jakieś prac drogowe – co trochę zepsuło fotki.

Asia-A

Tego dnia wyjazd trochę nam się opóźnił. Grupa i  nasz pilot z kierowcą i szefem biura zawsze punktualni a tu niespodzianka. Wszyscy się zebrali a autobus nie chce odpalić :(. Mało brakowało a cały plan dnia by się posypał. Dużo czasu by zajęło zanim udałoby się załatwić jakiś środek zastępczy. No i tu miła niespodzianka, jeden z członków wycieczki kazał sobie podać narzędzia, wlazł pod autobus, i po paru chwilach mogliśmy wyruszyć w dalszą podróż. Ten pan podobno ma firmę transportową i nie raz musiał zmierzyć się z takimi awariami.  Za sugestią grupy szef obiecał mu torta Biggrin .

Czekając  jeszcze wróciliśmy do hotelu na sikundę i oprócz fotek recepcji  wrzucam fotkę z toalety. Super, no nie?   

ssstu-6
Obrazek użytkownika ssstu-6
Ostatnio: 3 godziny 2 minuty temu

...ta fotka z górą wyłaniajacą się z chmur,REWELKA !!!! zaraz mi się...Nepal przypomniał ; )

...no to w drogę... żeby się oburzać i podziwiać
...zdumiewać i wzruszać ramionami...wybrzydzać i zachwycać...Radoslav

Asia-A

ssstu-6 :

...ta fotka z górą wyłaniajacą się z chmur,REWELKA !!!! zaraz mi się...Nepal przypomniał ; )

Ta fotka? To zrobił jeden z uczestników wycieczki, który udostępnił zdjęcia.

Asia-A

No to jedziemy. Widoczki z za okna. Trochę gór i lokalnego klimatu.

Asia-A

Pierwszy postój  w punkcie widokowym nad  znanym już z wycieczki zalewem Zhinvali zwanym też  Perłą Kaukazu. Mimo że jest sztuczny świetnie się wpisuje w górską scenerię.

Miejsce doskonale na zdjęcia. Są tez tu straganiki na których kupuję talerzyk do kolekcji. Wcześniej nic nie wypatrzyłam, jest fajny ale ma jeden mankament, Środek z widoczkiem jest naklejony :(, czego kupując nie zauważyłam.

Strony

Wyszukaj w trip4cheap