--------------------
Sa chetni na slynna,grecka przekaske
Skladniki:
-1 kg mielonej wieprzowiny
-1/2 posiekanej w kostke cebuli
-1 puszka siekanych pomidorow
-1 szklanka bialego ryzu
-2 lyzki suszonej lub swiezej miety
-sok z jednej cytryny
-sol i swiezo zmielony czarny pieprz
-liscie winogron (moga byc w zalewie)
-oliwa z oliwek
-natka pietruszki
Sposob przyrzadzania:
Podsmazamy w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekana cebule.Następnie dodajemy posiekane pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, miętą i posiekaną natką pietruszki. Dorzucamy mięso mielone i lekko je podsmażamy. Na koniec dosypujemy biały ryż i smażymy wszystko razem około 5-10 minut. Po upływie czasu odstawiamy farsz do ostygnięcia.
Następnie płuczemy liście winogron. Na każdy nakładamy farsz, zawijamy i skrapiamy sokiem ze świeżych cytryn. Dolmadakia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godziny w 180 st. C
Greckie gołąbki z liści winogron traktowane są raczej jako przekąska niż danie obiadowe. Podawane są zarówno na gorąco jak i na zimno.
SMACZNEGO